Фотиния
 

През последните години фотинията намира все по-често място и в нашите градини.  В градинските центрове се предлат храсти, които са най-често внос от Италия. В по-големите разсадници могат да се намерят и българско производство. За разлика от повечето храсти и дървета, чиито листа почервеняват или се обагрят в ярки цветове през есента, младите листа на фотинията израстват ярко черевени през пролетта. Пламенно червените млади листенца и клонки  се откроявят на фона на останалите зелени растения и са изключително красиви. Фотинията  представлява многогодишен вечнозелен харст, който израства на височина до 2-3 метра и на ширина до 2 метра. Отличава се с добър растеж – на височина годишно около 10 см, а на ширина до 15 см.

Фотиния (Photinia fraseri)

Листата са заострени, с копиевидна форма, дълги до 12 см. В млада възраст листата и клонките са оцветини в ярко  червено, а на по-късен етап – тъмнозелени с гланцов блясък. Стъблата са кръгли и гладки, в млада възраст – кафяви. Цъти през май и юни с много красиви бели цветчета, събрани в метловидни съцветия, които привличат медоносните пчели. При топла, слънчева година, образуваните плодчета също са яркочервени.

Най-известният сорт е фотиния ‘Red Robin’ (Черевен рубин), следван от фотиния „Robusta”, който расте на по-голяма височина от първия. „Червен рубин” е компактен храст, с лъскави млади червени листа. Фотинията е подходяща за създаване на  живи плетове или за единично засаждане като солитер.

Предпочита дренирана почва, без глина, с неутрална реакция, може да расте и на варовита почва. Издържа на ниски температури до -9 -12°С. Много чувствителни към студа са младите растения, въпреки че при частично измръзване бързо се възсатновяват. Затова е препоръчително фотинията да се засажда  на завет, или в близост до стена. Предпочита слънчево място, на полусянка листата не се обагрят така наситено. Резитбата за оформяне на храста се прави, веднага щом листата избледнеят. Ако искаме да поддържаме по-продължително червения цвят на растението може да извършим няколко резидби през лятото.