Как се е появил букетът
 

Замисляли ли сте се за това, кога хората са  започнали да създават букети от цветя? Днес те са толкова естествена и неизменна характеристика на всеки празник, че е трудно да се повярва, че първото цвете се е появило в Европа през XIV век. В Древна Гърция, Рим, и в Русия, не е имало букети. Като украса и за подарък се сплитали венци от цветя. Думата “Букет” идва от френски и буквално означава “красиви цветя, събрани в група.” Древните индуси вярвали, че цветята са се появили на земята не за красота и аромат, а за да ги даряваме на любимите си хора. В Индия и днес има традиция да  посрещат  почетните гости, като  около врата им  слагат гирлянди от цветя.

Цветята под формата на букет, се появили в Европа през XIV век, докато в  Япония  това се случило много по-рано. Първоначално авторите на  букети не са влагали много въображение при  съставянето им,  просто са натапяли цветята във ваза.

Първи започват създаването на правила, законодателите в  света на модата и любителите на красотата – елегантните  французи. Тези  правила гласели, че е необходимо да се отрежат цветовете от  стъблата, да се нанижат на телени дръжки, да се украсят с  разнообразни  дантели и се залеят с ароматни масла. В допълнение,  строго забранено било да се използват  жълти цветя, тъй като те са символ на разделение, предателство и омраза.

По късно букетите се подреждали по следния начин: цветята се  поставяли плътно едно до друго, като в центъра се избрали с еднакъв цвят, а отстрани  се подреждали в кръг, цветя с различни цветове. След това букета се обрамчвал с  колосана дантела, или се поставял в специална  порцеланова поставка  с дръжка в долната част.

Постепенно, “изкуството създаване на букети”, преминава в Англия, а след това започва да се разпространява и в другите страни на Европа. От  правилото, за  отрязване на цветовете от стъблата, цветарите се  отказват  около 1900 година. По това време колосаната дантела се заменя от природни листа и стебла.Богатите хора са избрали буйни, големи, пъстри букети, които поставяли в скъпи вази. Обичаят да се подаряват цветя  твърдо се  установява в обществото. През XIX век се  формират  стилове на букети за подарък – “Виктория”, “Помпадур”, “Бидермер”. При тях се  използвали комбинации от контрастиращи ярки цветя и буйна зеленина.

В края на XIX – началото на ХХ в., букетите станали по-спокойни, по-изискани и елегантни. Появяват се по-нови форми и методи  при оформянето на бутетите, за да стигнем до наши дни, когато многообразието и финеса на букетите ни изненадват постоянно.